SpamAssassin fungerer ved at give indkomne e-mails en “score”. Denne “score” afhænger af en række tests, som skal bestemme hvorvidt en e-mail er spam eller ej. SpamAssassin kigger blandt andet på, om modtageradressen er korrekt, om beskedens dato er korrekt, om beskeden indeholder nogle forbudte ord, om afsenderes server er blacklisted osv. Hver test giver et antal point, som herefter giver den samlede “score”.
En brugerdefineret grænse bestemmer herefter, om e-mailen skal kategoriseres som spam, og om den i så fald blot skal markeres som spam eller helt slettes. Lad os tage et eksempel:X-Spam-Status: Yes, score=6.5
X-Spam-Score: 65
X-Spam-Bar: ++++++
X-Spam-Report: Spam detection software, running on the system "anna.unihost.dk", has
identified this incoming email as possible spam. The original message
has been attached to this so you can view it (if it isn't spam) or label
similar future email. If you have any questions, see
the administrator of that system for details.
Content preview: [...]
Content analysis details: (6.5 points, 4.6 required)
pts rule name description
---- ---------------------- --------------------------------------------------
3.0 FS_EJACULA Phrase: ejaculation in subject.
0.7 SPF_SOFTFAIL SPF: sender does not match SPF record (softfail)
2.9 TVD_SPACE_RATIO BODY: TVD_SPACE_RATIO
X-Spam-Flag: YES
Ovenstående viser et udsnit af den uformaterede kildetekst til en e-mail, som blev klassificeret som spam. For at se den uformaterede kildetekst, skal du vælge e-mailen i din e-mail klient og herefter vælge, at du vil se den som "uformateret kildetekst". På en Macintosh gøres dette ved at trykke på "Command + Option + U" (Mail).
Vi kan se, at meddelelsen er kategoriseret som spam i den øverste linie.
X-Spam-Status: Yes, score=6.5
Vi kan også se, at den samlede “score” endte på 6,5. Lidt længere nede i koden ser vi, at brugeren har sat en grænse på 4,6, og da “scoren” var på 6,5, er denne altså over brugerens grænse, hvorfor systemet ser den som spam.
Content analysis details: (6.5 points, 4.6 required)
Vi kan også se hvilke tests, som beskeden har dumpet og hvor mange point, den har fået for hver.
pts rule name description
---- ---------------------- --------------------------------------------------
3.0 FS_EJACULA Phrase: ejaculation in subject.
0.7 SPF_SOFTFAIL SPF: sender does not match SPF record (softfail)
2.9 TVD_SPACE_RATIO BODY: TVD_SPACE_RATIO
Først har den fået 3 point, fordi den indeholder ordet “ejaculation” i emnefeltet. Havde dette været det eneste problem, havde e-mailen kun fået 3 point, og var ikke set som spam. Derefter har den dog fået 0,7 point fordi den server, der har sendt beskeden, ikke er sat op til at sende e-mails med dette domæne. Til sidst har den fået 2,9 point fordi beskeden alene indeholder et billede og ikke nogen tekst. Samlet “score” blev altså 6,5.
For at bruge SpamAssassin, skal du først logge ind i dit kontrolpanel. Når du er logget ind finder du SpamAssassin under E-mail. Klik på ikonet for at komme til opsætningen.
På det næste skærmbillede er der tre bokse. Den øverste boks er den primære. Her skal du klikke på knappen “Enable SpamAssassin”. Når du har gjort dette er SpamAssassin slået til. Hvis knappen i stedet hedder “Disable SpamAssassin”, er det fordi, du allerede har slået SpamAssassin til.
Klik herefter på “tilbage” og herefter på “Configure SpamAssassin” nederst på siden. Du bliver nu taget til en ny side, hvor du kan opsætte SpamAssassin.
Øverst på denne side er der 5 felter der hedder “blacklist_from”. Her kan du blackliste bestemte e-mails. Du kan bruge “wildcards” i din beskrivelse og eksempelvis skrive “*.ru” (uden “”) hvilket betyder alle e-mailadresser, som ender på .ru.
Den næste boks “required_score” er meget vigtig. Det er her du bestemmer, hvor høj en “score” der skal til, før en e-mail bliver set som spam. I eksemplet ovenfor var grænsen sat til 4,6 (husk du skal bruge punktum som komma), hvilket er en relativ hård grænsen. Det bedste råd er at prøve dig frem, indtil du finder et passende niveau, hvor du fanger så meget spam som muligt, men stadig undgår at miste e-mails, som ikke er spam.
Opsætningen af “score” felterne, der kommer bagefter, kræver et indgående kendskab til SpamAssassin, så dem vil vi efterlade blanke indtilvidere. Herefter kommer vi ned til “whitelist_from” felterne. Her kan du på samme måde, som ved “blacklist_from” felterne sikre dig, at bestemte afsendere altid kan komme igennem til dig. Du kan fx skrive “*@e-studio.dk” hvilket betyder, at alle e-mails, der ender på @e-studio.dk altid vil komme igennem.
Når du har udfyldt felterne, skal du klikke på “Save” nederst på siden. Du får nu at vide, at dine indstillinger er gemt og kan klikke på “Tilbage” for at komme tilbage til konfigurationen af SpamAssassin.
På midten af denne side kan du opsætte SpamAssassin til automatisk at slette spam. Det anbefales, at du først gør dette, når du er sikker på, at du har fundet den rigtige “score”, som passer til netop dine behov. Vælg en score i dropdown boksen og tryk på knappen “Auto-Delete Spam”. Hvis du ønsker at slå denne funktion fra, skal du klikke på “Disable Auto-Delete Spam”. Hvis SpamAssassin ikke sletter en spam e-mail, vil den markere den den som spam ved at skrive “***SPAM***” i emnefeltet. Du kan herefter selv sætte din e-mailklient op til at sortere e-mails med denne tekst i emnefeltet til en bestemt spam-mappe, som du så kan kigge igenne en gang imellem, eller du kan oprette et filter, der sender disse beskeder videre til en anden e-mail adressen, hvilket også kan gøres via dit kontrolpanel.